Un peşte răpitor adus din afara Europei a ajuns să pună în pericol întreaga faună acvatică a României. Este vorba despre somnul african care, odată ajuns în bălţi şi în apele curgătoare, ucide tot ce prinde.
Proprietarii bălţilor şi crescătoriilor au intrat în panică după ce au depistat somni africani, o specie de peşte răpitor, care le decimează tot puietul şi toţi peştii din ape. „Somnul african reprezintă un pericol pentru toţi cei care au crescătorii de peşti pentru că distruge tot puietul, acest lucru ducând, totodată, şi la distrugerea afacerii. Dacă intră unul într-un bazin, acolo vor rămâne doar peştii mari. Nu ştiu de unde a venit, dar cert este că a fost pescuit şi în lacuri, precum Mostiştea, şi chiar pe Dunăre”, ne-a declarat proprietarul mai multor crescătorii din judeţul Călăraşi. Specialiştii în piscicultură spun că această specie a fost adusă la noi din Ungaria şi introdusă în amenajările private, motivele populării cu somn african fiind legate de faptul că acesta are un ritm de creştere foarte rapid. „Din păcate, este imposibil ca somnul african să nu fi scăpat şi în bazinele naturale şi atunci devine specie invazivă şi categoric afectează echilibrul faunei. Este un peşte răpitor şi, în natură, mănâncă tot ce prinde. Distruge puietul şi exemplarele adulte din unele specii, cum ar fi babuşca. Ca orice specie invazivă, este un pericol pentru fauna proprie. Aşa cum somnul nostru, introdus în Spania, face ravagii. S-a adaptat foarte bine. Spaniolii nu-l consumă pentru că ei mănâncă mai mult peşte oceanic, specia fiind introdusă pentru plăcerea de a pescui”, ne-a declarat Vladimir Talpeş, doctor inginer piscicol, directorul Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi.
S-ar putea împerechea cu somnii noştri
Profesorul Dorel Lazu, doctor inginer piscicol şi preşedinte al Asociaţiei Pescarilor Sportivi din Timişoara, susţine că pericolul expansiunii somnului african este dublu. „Pe de-o parte, această specie distruge fauna autohtonă, iar pe de altă parte, apare riscul consangvinizării, în sensul că somnul african se va împerechea cu somnul românesc, distrugându-l pe al nostru din punct de vedere genetic. Există însă avantaje economice la somnul african, unde crescătorii câştigă de 10 ori mai mulţi bani decât la somnul românesc”, ne-a precizat prof. dr. ing. Dorel Lazu.
Supravegherea populaţiilor de peşte, inexistentă
Dr.ing.Vladimir Talpeş ne spune că ar trebui să existe programe de cercetare şi supraveghere a populaţiilor piscicole din bazinele naturale. „De aceste monitorizări ar trebui să se ocupe Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, numai că nu finanţează nimeni astfel de acţiuni. De-a lungul timpului au mai fost cazuri în care s-au introdus specii de peşti fără niciun studiu de impact, iar consecinţele sunt, uneori, devastatoare”, a afirmat Vladimir Talpeş.
„Potrivit legislaţiei în vigoare, este interzisă popularea apelor naturale cu specii de peşti aduşi din afara Uniunii Europene.” – Prof. dr. ing. Dorel Lazu
„Somnul african îşi mănâncă şi propriile progenituri.” – Dr. ing. Vladimir Talpeş
Alte articole