back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
vineri, decembrie 13, 2024

Ai văzut movilele misterioase din nordul României? Localnicii se tem de ele și spun că sunt blestemate

Distribuiți

Localnicii unui sat din nordul României se tem de peisajele ce par extrem de simple la prima vedere. Ce se întâmplă cu movilele misterioase din Botoșani și de ce le este oamenilor frică? Poveștile sătenilor versus ipotezele specialiștilor.


Movile misterioase din Botoșani. De ce localnicii sunt speriați de ele?


Cei care au avut posibilitatea și timpul să străbată România în lung și-n lat au găsit pe lângă peisaje mirifice și câteva locuri cu o substanță cu conotații cel puțin misterioase. Legende urbane care datează de mii de ani sau povestiri populare rămase în urmă aduc anumitor locuri un plus localităților unde se află. În județul Botoșani se află multe movile misterioase de care localnicii se tem. Acestea se află în zone înalte care domină spațiile ce cuprind casele oamenilor. Sătenii știu foarte multe legende locale despre movilele în cauză și susțin că sunt locuri de veci ale unor uriași din vechime. Locuri înalte pot fi zărite în zonele rurale ale Botoșaniului, mai cu seamă pe malurile Prutului. Unele au dimeniuni considerabile, iar altele au fost în timp aplatizate cu ajutorul utilajelor. În altele s-au găsit adevărate comori și obiective cu povești fascinante.


Ce cred sătenii?


Oamenii din satul Corjăuți, comuna Hilişeu Horia, povestesc faptul că movila de la intrarea din sat e un loc pentru cei curajoși. Bătrânii le spun tinerior că acolo e îngropat un copil „urieș”, creatură mistică și gigantică ce a trăit cu mii de ani în urmă. În timpul acesta, cei care au case în jurul movilei susțin că acolo se petrec fenomene paranormale. Povestea lor are în prim-plan o femeie cu înălțime de 17 metri care și-a îngropat acolo copilul. Oamenii l-ar fi ucis pe micuțul ei din cauză că fura și le mânca oile. Alții spun că a murit din cauza unei boli.


Ce spun specialiștii?


Specialiștii sunt de părere că sătenii au dreptate într-o privință, anume că este totuși vorba despre niște morminte, dar nu a unor uriași, ci a unor războinici din vechime. În Botoșani se află în jur de 600 de movile care se numesc timuli. De obicei, în urmă cu mii de ani erau înmormântați oamenii importanți, căpetenii sau rude ale lor, iar de cele mai multe ori războinici. Mulți tumuli datează din epoca bronzului, 2.500 înainte de Hristos.


Povestea tumulilor din Botoșani. Realitate sau basm?


Uriașii sunt figuri mitologice sau basm care se aseamănă foarte tare cu oamenii, dar sunt de alte proporții. În povești sunt descriși ca fiind atât de mari și vânjoși încât să poată să apuce cu mâinile goale toartele cerului. Uneori sunt descriși ca ciclopi și hrănindu-se cu carne de om. În unele zone din Oltenia și Transilvania aceștia mai sunt cunoscuți ca jidovi sau novaci.
Giganții se regăsesc mult în mitologia nordică, dar cu toate astea mai trăiau și în alte lumi. Ei sunt reprezentația forțelor malefice ale lumii care se află într-o continuă rivalitate și dușmănie cu zeii. În timpul Ragnarökului, adică sfârșitul lumii, se vor forma două tabere: pe de-o parte zeii, iar pe de altă parte giganții. Se vorbea despre giganți de mai multe feluri – de piatră, de munte, de foc sau de gheață. Printre cei mai celebri uriași se numără: Ymir, Loki, Gerd, Gymir, Angerbrode, Farbauti și mulți alții. Zeii pe care i-au urât în mitologia nordică sunt: Aesir (zeii), Vanir (zei și zeițe de rangul doi) și al Ásynjur (zeițe).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole