ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

AFIRMAŢII EXPLOZIVE! Av. Bolcaş: Suspectul Băsescu Traian urmează să fie TRIMIS în JUDECATĂ!

Cea mai avansată dintre afacerile judiciare în care este vizat fostul preşedinte al României este la un pas de a fi finalizată.

Avatar

Publicat

pe

Cea mai avansată dintre afacerile judiciare în care este vizat fostul preşedinte al României este la un pas de a fi finalizată. Audierile de martori s-au încheiat şi, potrivit avocatului Lucian Bolcaş, ancheta este gata, iar procurorul de caz poate da ”verdictul”.

Adică poate să-l trimită sau nu pe Traian Băsescu în faţa instanţei: spre a fi judecat şi condamnat. Sau spre a fi… achitat. A trecut mai bine de un an de când, în aprilie 2014, senatoarea Gabriela Firea depunea la Parchetul General plângere penală pentru ameninţare şi şantaj împotriva lui Traian Băsescu. Pe atunci, senatoarea Firea era purtător de cuvânt al Comisiei Nana, care investiga modul cum fiica fostului preşedinte al României a intrat în posesia celor câteva sute de hectare de teren agricol în localitatea Nana, iar Traian Băsescu, la un post de televiziune, îi transmitea Gabrielei Firea că „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar (…) că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă”.

Procurorii au luat act de denunţ, dar au suspendat ancheta, invocând aşa-zisa ”imunitate” a preşedintelui. La începutul acestui an, dosarul ”Firea vs Băsescu” s-a redeschis. Între timp, pe numele lui Train Băsescu, la Parchetul General, s-au mai strâns şi alte dosare noi sau vechi. Peste 10. Deocamdată. Dintre toate, în aceste zile, dosarul ”Firea” pare a fi… pe ultima sută de metri.

”Au fost administrate toate probele”

În timp ce Parchetul General ne-a comunicat, ieri, că ancheta în cazul „Firea” este ”în curs de soluţionare”, avocatul Lucian Bolcaş, care o reprezintă pe senatoarea-parte vătămată în acest dosar, spune că ancheta este gata.

”Din punctul meu de vedere, ancheta este gata. Adică au fost administrate toate probele şi s-a răspuns la toate cererile formulate de suspectul Băsescu Traian, prin apărătorii săi. Au fost audiaţi peste 12 martori, practic toţi membrii Comisiei Nana. În aceste condiţii, din punctul meu de vedere (n.r. – ca apărător al părţii vătămate, Gabriela Firea), este un dosar terminat. Hotărârea aparţine, evident, procurorului de caz”, ne-a declarat ieri maestrul Bolcaş, care spune că, ultima dată, a fost la Parchet şi a stat de vorbă cu procurorul de caz, săptămâna trecută, ”pentru a solicita copii după ultimele declaraţii de martor”, urmând ca, dacă va fi cazul şi dacă va fi nevoie de prezenţa sa, să fie chemat.

Advertisement

”Asemenea «mârlănii» trebuie scoase din viaţa politică”

Întrebat dacă Traian Băsescu ar putea fi trimis în judecată în urma acestei anchete serioase şi profesionist făcute, avocatul Bolcaş spune: ”Din punctul meu de vedere, urmează o trimitere în judecată. Este situaţia pentru care militez în acest dosar şi am un motiv temeinic. În afară de punctul de vedere al doamnei Firea, adaug şi punctul meu de vedere şi anume că asemenea atitudini, pe care Octavian Paler le denumea «mârlănii», trebuie scoase din viaţa politică”.

”Traian Băsescu a invocat şi imunitatea”

Ce decizie ar putea lua procurorul de caz în acest dosar sensibil, primul (după dosarul „Flota”) în care Băsescu are calitate de suspect? Avocatul Bolcaş explică: ”Dosarul fiind, practic, «copt», urmează doar ca procurorul de caz să decidă dacă probatoriile sunt complete, aşa cum susţinem noi, şi dacă va da o soluţie. Iar soluţiile nu pot fi decât două: trimiterea în judecată, situaţie în care suspectul Băsescu Traian devine inculpat, sau încetarea procesului penal. Această a doua variantă poate fi luată în calcul dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii, dar există şi alte cauze prevăzute de procedura penală. Traian Băsescu a invocat şi imunitatea pe care i-o conferă Constituţia în raport de declaraţiile politice pe care le poate avea. Şi atunci, dacă se acceptă varianta imunităţii, soluţia ar fi de clasare. Există imunitatea perpetuă pentru toate declaraţiile politice făcute în timpul exercitării mandatului. Această ipoteză ar fi valabilă numai în varianta în care ceea ce a spus Traian Băsescu la adresa doamnei Firea poate fi considerată o declaraţie politică”.

„Mai bine ar sta în banca ei (n.r. – Gabriela Firea) şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă.”, Traian Băsescu, suspect în dosarul ”Firea”

”Din punctul meu de vedere, urmează o trimitere în judecată. Este situaţia pentru care militez în acest dosar şi am un motiv temeinic.”, AV. LUCIAN BOLCAŞ, apărătorul senatoarei Gabriela Firea

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *