Mici, dolofane și delicios de dulci, afinele au câteva atuuri. Să le descoperim cu ajutorul dr. William W. Li, autorul cercetării „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).
„Deseori mănânc o mână de afine la micul dejun. Sunt minunate adăugate în iaurt, salate, brioșe sau plăcinte. Culoarea albastră a afinelor provine de la compușii bioactivi denumiți antocianină și proantocianidină. Acești compuși ameliorează metabolismul, ajutând corpul să reacționeze la insulină. Ei au și proprietăți antiinflamatoare. În plus, afinele conțin compusul quercetină, care transformă grăsimea albă în grăsime brună utilă. De asemenea, ele stimulează mecanismele de apărare imunitare”, apreciază dr. William W. Li.
Arderea grăsimii
Consumul de afine poate ajuta la combaterea grăsimii corporale? „La această întrebare au răspuns cercetătorii de la Universitatea Bursa Uludağ din Turcia. Ei au selectat 54 de adulți supraponderali sau obezi într-un program de control al greutății de 20 de săptămâni. În primele șase săptămâni au redus consumul caloric zilnic al tuturor, pentru a slăbi între 200 și 400 g pe săptămână. După șase săptămâni de restricții calorice și sport, jumătate dintre participanți au primit un sfert de cană de afine organice congelate pe care să le adauge zilnic în dieta lor”.
Dovezi științifice
Și? „Ei au consumat afinele încă șase săptămâni. Cealaltă jumătate dintre participanți a primit un placebo cu același număr de calorii. În săptămâna a douăsprezecea, toți participanții au fost cântăriți. Cei care consumaseră afine pierduseră o greutate substanțială, 3,6 kg în medie. Aceasta însemna cu 21% mai mult decât participanții care mâncaseră placebo. Consumul de afine a avut drept rezultat și o scădere cu 5% mai mare a grăsimii corporale, precum și o sensibilitate crescută la insulină și un metabolism îmbunătățit, prin comparație cu grupul placebo”.
Citește articolul integral aici.