Administratorii de cimitire cer ca termenul de deshumare să se prelungească de la şapte la 10 ani. Aceştia susţin că dezgroapă tot mai mulţi morţi care nu au putrezit. Specialiştii explică fenomenul prin excesul de conservanţi din corpurile umane, care le împiedică să se mai descompună.
Tot mai mulţi administratori de cimitire se plâng că deshumarea decedaţilor la şapte ani s-a transformat într-un film de groază. Deşi, în mod normal, după atâta vreme, cadavrele ar trebui să fie simple schelete, cei care se ocupă de deshumări constată că acestea sunt aproape intacte. Şefii cimitirelor spun că termenul de deshumare ar trebui prelungit până la 10 ani pentru a se evita situaţiile traumatizante.
„Îi găsim întregi după şapte ani şi atunci familia este obligată să cumpere alt sicriu şi ori îl îngroapă în altă parte a cimitirului, ori se sapă o groapă mai adâncă pentru a îngropa două sicrie. Dacă se va modifica termenul de deshumare, va trebui schimbat şi regulamentul, probabil printr-o hotărâre de consiliu”, ne-a declarat Elena Balaş, administrator al Cimitirului „Mihai Bravu” din Ploieşti.
Totodată, directorul Serviciului de Gospodărire Urbană Ploieşti, Donald Constantin, susţine că va face o adresă la patriarhie pentru a solicita prelungirea termenului de deshumare. Conservanţii se impregnează în ţesuturi Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune că fenomenul morţilor care nu mai putrezesc a fost observat prima oară în Germania.
„Specialiştii lor au făcut analizele morţilor mumificaţi şi au constatat că aceştia conţineau concentraţii mari de conservanţi. Acest lucru se întâmplă pentru că alimentele au substanţe de sinteză. Mâncând alimente cu prea mulţi conservanţi, aceştia se impregnează în ţesuturile şi în celulele noastre şi ne conservă aşa cum se întâmplă cu alimentele. Aici este şi o dovadă clară că aceşti conservanţi sunt neselectivi, adică omoară şi microorganismele rele, şi pe cele bune. Omorând neselectiv, ne distrug flora colonică şi ne îmbolnăvim. Mai mult, creează, ca şi antibioticele, tulpini cu rezistenţă. Aţi văzut că este o problemă acum, există microorganisme care nu mai sunt sensibile la majoritatea antibioticelor cunoscute, te îmbolnăveşti şi mori ca înainte de era antibioticelor. Conservantul face parte din categoria biocidelor, cele care distrug viaţa. Asta înseamnă că n-o să ne prea mai mănânce viermii până când dispar conservanţii din noi… Viermii vin din sol şi ne mănâncă, dar când găsesc un cadavru din ăsta cu conservanţi, cu antibiotice, este otravă pentru ei. Ne mumifică în timpul vieţii!”, ne-a declarat prof. dr. Mencinicopschi.
„După ce murim, microorganismele care ar trebui să ne descompună nu se mai ating de noi pentru că suntem conservaţi, suntem ca un salam sau ca un burger.” Prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI
„Conservanţii din noi au ajuns să producă perturbări ale ecosistemelor, au efecte asupra mediului înconjurător, poluează solul şi subsolul.” Prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI
„Pe vremuri, un mort era schelet după şapte ani, mai rămânea puţin păr, pentru că ăsta putrezeşte mai greu. Acum, la şapte ani, este întreg.” Prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI