ZiarulRing

23-iun.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Adio, vacanțe în Seychelles și Malta! La întoarcere se stă în carantină. Lista țărilor „periculoase”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat duminică o nouă listă a țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

Avatar

Publicat

pe

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat duminică o nouă listă a țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.


Românii vor spune adio, vacanțe în Seychelles și Malta! Cei care intră în România din aceste state fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie stau în carantină 14 zile dacă nu prezintă acest document.


CNSU își motivează măsură prin persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și prin apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate. Unii se îmbolnăvesc local, alții aduc virusul în urma călătoriilor. „Aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar”, se arată în textul Hotărârii nr 17 din 14.03.2021.


Lista a fost alcătuită la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică. În alcătuirea listei cu zonele „galbene” s-a ținuit cont de rata de incidență cumulată la 100.000 locuitori, conform datelor publicate de ECDC joi, 11 martie 2021, pentru perioada 22 februarie – 7 martie 2021.


Cine sunt scutiți de carantină


Intrarea în carantină a persoanelor care vin din aceste țări este obligatorie chiar și pentru cei care prezintă un test PCR cu rezultat negativ. În acest caz, măsura se aplică pentru 10 zile. Pentru călătorii care nu au făcut testul, carantina durează 14 zile.
Sunt scutiți de carantină doar cei care, la intrarea în România, fac dovada că sunt vaccinați cu ambele doze. Sau cei care au avut, în ultimele 90 de zile, COVID-19 și s-au vindecat. De asemenea, persoanele aflate în tranzit nu vor sta în carantină.
Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat


Pe listă figurează 51 de state sau teritorii. Cea mai importantă modificare față de precedenta listă este că, după mult timp, Statele Unite nu mai figurează pe listă. De asemenea, Canada, țară unde sunt numeroși emigranți români, rămâne în afara listei.
În schimb, multe dintre statele europene, inclusiv Spania, Italia, Franța, Ungaria, dar și Marea Britanie, unde sunt comunități importante de români, se mențin în „zona galbenă”. De asemenea, Republica Moldova rămâne în zona galbenă.

Advertisement


Israelul, Bulgaria, dar și Seychelles, Malta și Maldive, vizate în general de turiștii români, rămân și ele pe lista țărilor pentru care se impune carantina.
În schimb, Turcia, Grecia și Germania rămân în zona „verde”. Iată lista completă a țărilor după vizitarea cărora se impune carantina.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *