back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, decembrie 14, 2024

Adevărul despre Castelul Bran pe care puțini îl știu. Vlad Țepeș nu a locuit niciodată aici. Unde a trăit, de fapt

Distribuiți

Anual la Castelul Bran vin mulțimi de turiști, din țară și de peste hotare, fiind mai mult atrași de legenda lui Dracula, pe care-l asociază cu fostul domnitor al Țării Românești, Vlad Țepeș. Însă, puțini cunosc adevărul despre această poveste. Care este, de fapt?

Care este adevărul despre Castelul Bran. Unde a locuit, de fapt, Vlad Țepeș, ”Dracula”?

Legenda lui Dracula a devenit de-a lungul anilor o reală emblemă a turismului românesc, turiștii de peste hotare recunoscând țara, adesea, în funcție de această poveste. Totuși, ea este doar o simplă legendă, care a pornit de la romanul scris de autorul Bram Stoker, intitulat ”Dracula”.

De asemenea, legenda lui Dracula a luat amploare mai întâi de la negustorii brașoveni, care nu-l agreau pe nepotul lui Mircea cel Bătrân și au început să răspândească povești de groază despre Vlad Țepeș. Acestea au fost amplificate de către monarhul și nobilimea Ungariei, mai ales că s-a aflat de gestul domnitorului, de a-i trage în țeapă pe rivali.

Vlad Țepeș nu a locuit vreodată la Castelul Bran, ci la Cetatea Poenari, singura fortăreață construită de el în Țara Românească. De altfel, Castelul Bran a fost la începutul anilor o cetate de apărare, ridicată de cavalerii teutoni, în perioada 1211-1225.

Cu timpul, Castelul Bran a trecut prin diferite schimbări. De exemplu, gurile de tragere utilizate în scop militar au devenit ferestre, iar camerele s-au pictat cu motive săsești. Proprietarii cetății au fost Sigismund de Luxemburg, Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara și Regina Maria.

Regina Maria a ”înviat” Castelul Bran. L-a amenajat după bunul plac și a dat ordin ca să fie realizat un parc cu alei, terase și fântâni. Abia în anul 1920 cetatea s-a transformat în castel, când autoritățile i-au donat locul Reginei Maria, în semn de recunoaștere pentru înfăptuirea Marii Uniri.

În Castelul Bran se află acum muzeul Bran, întins pe patru etaje și care conține elemente din vremurile istorice, precum arme, armuri, mobiliere, coroane, monede sau diferite documente de demult. Revenind la Cetatea Poenari, de aici s-a inspirat și scriitorul Bram Stoker.

Cetatea Poenari, sursă de inspirație pentru scrierea romanului ”Dracula”

Nu doar Bram Stoker, ci și Jules Verne a fost inspirat tot de Cetatea Poenari pentru scrierea romanului ”Castelul din Carpați”. Cetatea se poate vizita în prezent și se găsește pe vârful Muntelui Cetățuia, în județul Argeș, la patru kilometri de barajul și lacul de la Vidraru.

”Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari este singura care are o legătură reală cu domnitorul Vlad Ţepeş. Este singura fortăreaţă construită de el în Ţara Românească. A inspirat în literatură, în beletristică, în general, pe Bram Stocker, care a scris romanul care l-a făcut celebru pe Vlad Ţepeş, deşi ăsta este un roman de ficţiune şi trebuie luat ca atare. La fel şi Jules Verne, în romanul «Castelul din Carpaţi», se pare că a fost inspirat şi de cetatea de la Poenari”, declara Marius Păduraru, muzeograf, în anul 2014, pentru Digi 24.

Se spune că Vlad Țepeș, într-o luptă cu turcii, a încercat să scape de ei refugiindu-se în Cetatea Poenari. Dacă ai în plan să-i treci pragul, trebuie să știi că se află pe o stâncă și că ai de urcat 1480 de trepte pentru a ajunge până în vârf. Priveliștea de care vei avea parte ulterior te va face să dai uitării oboseala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole