ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Adevărat sau fals? Mituri demontate despre durerile de genunchi

Publyo

Publicat

pe

Durerile de genunchi reprezintă o preocupare comună, iar convingerile greșite pot crește confuzia în rândul persoanelor afectate. Anumite mituri cu probleme la durerile de genunchi pot influența negativ gestionarea problemelor osteoarticulare care determină instalarea durerilor, contribuind la o înțelegere incorectă și la întârzierea inițierii unui tratament adecvat.

Artroza genunchiului nu poate fi prevenită sau încetinită

Contrar mitului potrivit căruia artroza genunchiului nu poate fi prevenită sau încetinită, există pași concreți pe care orice persoană îi poate face pentru a gestiona și chiar a reduce riscul de a dezvolta artroză la nivelul genunchilor. Adoptarea unui stil de viață activ, menținerea unei greutăți sănătoase și exercițiile fizice regulate pot contribui semnificativ la prevenirea sau la încetinirea progresiei artrozei genunchiului. Persoanele cu artroza genunchi pot obține beneficii importante în urma efectuării unor activități simple, precum mersul pe jos sau ciclismul, care le pot îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea genunchilor.

Durerile de genunchi apar doar la vârste înaintate

Durerile de genunchi nu sunt rezervate exclusiv vârstnicilor. Artroza genunchiului, o afecțiune caracterizată prin deteriorarea cartilajului, poate afecta persoane de orice vârste. În plus, durerile de genunchi pot să apară mai frecvent la persoanele tinere care practică sporturi solicitante și care neglijează rolul echipamentului sportiv sau al exercițiilor de încălzire și de relaxare. Mitul că durerea de genunchi este inevitabilă odată cu înaintarea în vârstă poate determina unele persoane să ignore semnalele timpurii ale unei probleme articulare, lucru care poate duce la amânarea consultării unui medic și, implicit, la întârzierea începerii unui tratament care ar putea ameliora simptomele sau încetini progresia afecțiunii.

Proteza de genunchi este necesară în stadiile avansate ale artrozei

Proteza de genunchi este adesea percepută ca o intervenție extremă, rezervată doar pentru stadiile avansate ale artrozei. Cu toate acestea, realitatea este mult mai complexă. Proteza de genunchi reprezintă o opțiune eficientă și sigură pentru cei cu dureri severe și o afectare semnificativă a funcției articulației genunchiului, însă, cu toate acestea, nu constituie o soluție exclusivă. În prezent există situații în care alternativele mai puțin invazive, precum injecțiile cu acid hialuronic, pot aduce beneficii semnificative în gestionarea simptomelor artrozei genunchiului.

Greutatea corporală nu are nicio influență asupra sănătății genunchilor

Greutatea corporală are un impact semnificativ asupra sănătății genunchilor și poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea problemelor articulare, în special a artrozei genunchiului. Greutatea corporală ridicată exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor genunchilor. Fiecare kilogram în plus adaugă o forță considerabilă asupra cartilajului și a altor structuri ale articulației, ceea ce sporește riscul de deteriorare și uzură. Pierderea în greutate poate aduce multiple beneficii pentru sănătatea genunchilor. Studiile arată că chiar și o reducere modestă a greutății poate avea un impact semnificativ în reducerea simptomelor durerii și a progresiei artrozei genunchiului.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *