ZiarulRing

25-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

A apărut al doilea focar de Pestă Porcină Africană în județul Sibiu

Avatar

Publicat

pe

Ca urmare a confirmării a celui de al doilea focar de Pestă Porcină Africană într-o altă gospodărie din localitatea Presaca comuna Păuca, în data de, 8 decembrie 2023 a avut loc în sistem on-line ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat și aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de Pestă Porcină Africană,  pentru care s-a stabilit realizarea următoarele activități:

  • Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 3 km, pe raza localității PRESACA; fonduri de vânătoare FV 17 SANGATIN, FV 18 PAUCA, din județul SIBIU, FV 43 VINGARD, din județul Alba.
  • De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include si zona de protecție, pe raza localităților: PAUCA, BROSTENI, BOGATU ROMAN, ARMENI, ALAMOR, GUSU, LUDOS si SANGATIN , fonduri de FV 19 vânătoare OCNA SIBIULUI, din județul SIBIU, și localitățile BOZ, DOSTAT, SPRING, UNGUREI si ROSIA DE SECAS, fondul de vânătoare FV 44 OHABA, din județul ALBA.
  • In aceste zone, instituțiile parte a CLCB cu atribuții în controlul bolii, vor aplica măsurile stabilite in legislația comunitară specifică: Regulamentul (UE)2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului privind bolile transmisibile ale animalelor si Regulamentul Delegat (UE) 2020/687 al Comisiei de completare a Regulamentului 429/2016 in ceea ce privește normele de prevenire si control al anumitor boli listate.
  • Instituția însărcinată cu dirijarea, monitorizarea măsurilor de control si raportarea periodică în CLCB a progreselor obținute este Direcția Sanitară Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, prin Directorul Executiv.
  • Nerespectarea acestei dispoziții reprezintă încălcarea legii și se sancționează în conformitate cu prevederile H.G. 984/2005 cu modificările ulterioare.

Cititi articolul integral aici.