ZiarulRing

03-mart.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

A ajuns campion olimpic, dar visul lui a fost să cânte rock! Ivan Patzaichin cerea pe ascuns melodii la Europa Liberă

Muzica rock a fost și a rămas pentru Ivan Patzaichin pasiunea de o viață care, dacă nu ar fi fost sportul, s-ar fi transformat cu siguranță într-o profesie în care ar fi excelat. Marele sportiv ne-a povestit cum risca, pe vremuri, trimițând scrisori la Europa Liberă, pentru a solicita melodiile preferate.

Avatar

Publicat

pe

Muzica rock a fost și a rămas pentru Ivan Patzaichin pasiunea de o viață care, dacă nu ar fi fost sportul, s-ar fi transformat cu siguranță într-o profesie în care ar fi excelat. Marele sportiv ne-a povestit cum risca, pe vremuri, trimițând scrisori la Europa Liberă, pentru a solicita melodiile preferate.


Una dintre primele legende ale sportului din România, Ivan Patzaichin (70) se numără printre cei mai devotați suporteri ai rockului și ai folkului românesc. Prieten bun al elitelor genului și nelipsit de la concerte și în ziua de azi, dragostea pentru rock a lui Ivan Patzaichin datează din comunism, de la începuturile carieriei sale. Puțini știu că, pe vremea aceea, sportivul a riscat mult din pasiune pentru muzică.


Patzaichin trimitea scrisori la postul de radio Europa Liberă, rugând realizatorii să difuzeze anumite melodii occidentale. ”Nu știu dacă scrisorile mele au ajuns vreodată la Europa Liberă, că n-am auzit niciodată formațiile pe care ceream să le ascult”, își aduce aminte, cu nostalgie, multiplul medaliat olimpic.

Născut în sătucul pescăresc Mila 23, până să ajungă la București, viitorul maestru emerit al sportului românesc asculta, cu inocența adolescenței și cu sonorul dat la maximum, emisiunea ”Metronom” a lui Cornel Chiriac, de la Europa Liberă, fără să aibă emoții că ar putea intra în atenția Securității. Iar asta și pentru că sătucul său din inima Deltei Dunării era izolat de lume și exista un milițian la trei sate…


Prezentatorul său preferat, cel care a contribuit la cultura sa muzicală, Cornel Chiriac, fusese interzis în România, dar, din 1969, și-a continuat emisiunea pe o frecvență considerată subversivă de regimul comunist (postul Europa Liberă), până la moartea sa, în 1975. Pierdere despre care încă se speculează că ar fi fost un asasinat politic pus la cale de Securitate.


Chiar dacă interesele sale erau strict muzicale, Ivan Patzaichin, ale cărui plete i-au devoalat întotdeauna preferințele muzicale, a riscat mult în acele vremuri, din dragoste pentru muzica occidentală.

Advertisement


Puțini știu că, până să devină maestru internațional al sportului și antrenor emerit și să ajungă pe podium, Ivan Patzaichin și-a dorit să urce pe scenă. ”Mi-am dorit mult să cânt alături de verii mei, care aveau un grup la Tulcea, numit Egreta, popular la acea vreme în localuri și la petreceri”, își aduce aminte cvadruplul campion olimpic. N-a devenit instrumentist, dar a fost pe scenă de zeci de ori, cântând alături de regretatul său prieten Ioan Gyuri, dar și de mulți alți artiști, precum cei mai mari chitariști români Teo Boar, Victor Solomon, Eugen Solomon și Radu Captari, de asemenea apropiați de-ai săi.


Din dragoste pentru muzică, de 9 ani, Ivan este organizator al unui eveniment muzical de tradiție în Tulcea, Rowmania Fest, unde au cântat mai toți prietenii săi – printre care: Phoenix, Cargo, Radu Captari, Mircea Baniciu, chitaristul Victor Solomon, folkistul și umoristul Radu Pietreanu, Dan Bittman& Holograf, Voltaj, Taxi, Zdob& Zdub, Lună Amară și mulți alții – și încă organizează concerte la localul său din București.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *