back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, decembrie 21, 2024

9 cărți tăioase ca briciul

Distribuiți

Astăzi, la „Bibliotecă”, vă propun 9 titluri tulburătoare, în frunte cu „Cuțitul” lui Salman Rushdie, în fapt o culegere de reflecții prilejuite de tentativa de asasinat din urmă cu doi ani, când autorul „Versetelor satanice” a fost atacat cu o armă albă, în urma agresiunii pierzându-și un ochi și capacitatea de a mai folosi o mână.

1. Cuțitul

Autor: Salman Rushdie

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Dana Crăciun

„Trecuseră treizeci și trei de ani și jumătate de la faimoasa condamnare la moarte proclamată de ayatollahul Ruhollah Khomeini împotriva mea și a tuturor celor implicați în publicarea Versetelor satanice și mărturisesc că pe parcursul acestor ani mi-am imaginat uneori cum asasinul se ridică la vreun eveniment public și se repede la mine exact în acest fel. Așa că primul meu gând când am văzut această siluetă ucigașă năvălind spre mine a fost: Așadar, tu ești. Iată-te. Se zice că ultimele cuvinte ale lui Henry James ar fi fost: «Așadar, în cele din urmă a venit distinsa chestiune». Și la mine venea moartea, dar nu mi-a dat impresia c-ar fi distinsă. Mi-a dat impresia de anacronism.” (Salman Rushdie)

„N-am văzut cuțitul sau cel puțin nu-l țin minte. Nu știu dacă a fost unul lung sau scurt, cu lama lată, de vânătoare, sau îngustă, ca un stilet, zimțată ca la un cuțit de pâine sau curbată ca o seceră, un briceag de copil al străzii sau chiar un cuțit obișnuit de tăiat carnea, furat din bucătăria maică-sii. Nici nu-mi pasă. Arma aceea nevăzută a fost suficient de utilă și și-a făcut treaba.” (Salman Rushdie)

Volum disponibil în 16 țări începând cu 16 aprilie. Ediția în limba română va apărea în colecția „Biblioteca Polirom”.

2. Empuzion

Autoare: Olga Tokarczuk

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Cristina Godun

Septembrie 1913. Mieczysław Wojnicz, un student din Lvov, sosește în stațiunea balneară Görbersdorf cu speranța că metodele de tratament de ultimă oră din sanatoriu și aerul curat vor opri progresul bolii sale sau poate chiar îl vor vindeca. Totuși diagnosticul nu-i lasă nicio iluzie – tuberculoză. Este cazat la Pensiunea pentru Domni, unde face cunoștință cu alți pacienți. La un pahar de lichior Schwärmerei, bolnavi din Viena, Königsberg, Breslau și Berlin dezbat neobosiți problemele presante ale lumii. Este Europa amenințată de război? Monarhie sau republică? Există diavoli? Îți poți da seama dacă un text a fost scris de un bărbat sau de o femeie? Dar acestea nu sunt singurele chestiuni care-i preocupă pe locatarii pensiunii. Mieczysław află și povești șocante despre evenimente tragice care au avut loc în ținuturile muntoase din jurul sanatoriului. Deși se dedică încercării de-a afla adevărul despre sine, misterul evenimentelor terifiante îl fascinează din ce în ce mai mult. Însă nici prin cap nu-i trece că forțele sinistre l-au ales deja drept țintă. 

Împletind ecouri din Thomas Mann, comedia antică, folclorul german, misoginia și problemele de gen contemporane, Olga Tokarczuk ne dezvăluie adevăruri fundamentale despre lume pe care fie nu le observăm, fie preferăm să le ignorăm cu orice preț. Romanul a fost distins cu Premiul Jerzy Żuławski 2023.

În 2018, Olga Tokarczuk a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Citește articolul integral aici.

Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole