ZiarulRing

19-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

6 pași pentru a învăța din greșeli

Avatar

Publicat

pe

Toată lumea face greșeli. Dacă admiți această realitate, poți recunoaște că, atunci când comiți o gafă, comiți de fapt un lucru care presupune trăirea unei vieți depline. Nu vei trece prin această viață fără greșeli. Și nici fără regrete. Așa că, deprinde-te să tragi foloase, nu ponoase!

„Mulți dintre noi avem o imagine greșită cu privire la greșeli. Ne putem gândi la greșelile noastre ca la niște cusururi, defecte de caracter, ceva de care să ne fie rușine, ceva permanent în neregulă cu noi; și ceva ce trebuie negat. Greșeala pe care o facem când ne gândim la greșelile noastre este că deseori nu folosim experiența respectivă în mod constructiv. Nu ne folosim erorile așa cum am putea s-o facem, adică pentru a ne construi o viață mai bună nouă și oamenilor din jurul nostru”, consideră Robert H. Leahy, doctor în psihologie și autor al lucrării „Ce-ar fi fost dacă… Eliberarea de regrete” (Editura Trei, 2023).

Alegeri

Dar să facem loc expunerii specialistului: „Gândește-te la o greșeală pe care ai făcut-o: poate că ai spus ceva neplăcut cuiva pe care-l prețuiești, ai băut sau ai mâncat prea mult, ai întârziat un proiect la muncă sau ai plasat bani mulți într-o afacere riscantă. Sunt sigur că poți găsi ceva ce regreți. Acum, că ai «investit» într-o greșeală – adică ai plătit prețul unui rezultat rău -, poți decide dacă vei folosi greșeala în avantajul tău”. Cum? „De ce să nu ignori, pur și simplu, greșeala și să mergi mai departe? De ce să te sinchisești de această autoexaminare neplăcută? Nu va duce asta la autocritică și depresie? Adevărul e că nu trebuie să te deprime. De fapt, dacă îți reîncadrezi greșelile și le privești ca experiențe de învățare, ca experimente și oportunități de creștere, acestea vor produce opusul depresiei. Să te gândești la acest lucru ca la o autoexaminare, ca la o discuție cu tine însuți ca să tragi foloase dintr-o greșeală reală, te poate face să te simți optimist și încrezător în forțele tale”. 

Deprinderea mecanismului

În continuare, psihologul Robert H. Leahy propune șase pași în procesul de învățare din propriile greșeli.

1. Normalizează faptul că toți facem greșeli. 

2. Concentrează-te pe ceea ce poți învăța, nu pe ceea ce ai făcut greșit.

Advertisement

3. Întreabă-te la ce te gândeai atunci când ai luat decizia.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *