Conopida este, fără îndoială, una dintre cele mai sănătoase legume, oferind organismului numeroase beneficii, lăudată de nutriţionişti pentru calităţile sale impresionante. Fiind extrem de versatilă şi uşor de gătit, conopida poate fi încorporată în diverse mâncăruri, preparată la abur, la grătar sau în cuptor împreună cu mult caşcaval.
Conopida face parte din familia Brasicaceae, având o istorie interesantă. Originară din Asia Centrală, aceasta şi-a făcut loc în bucătăriile europene încă din perioada romanilor. Leguma a prins popularitate doar după secolul al XVI-lea, când a intrat în vizorul marilor bucătari francezi, fiind introdusă în diferite manuale şi reţetare ale epocii.
Mai jos avem listate câteva dintre numeroasele beneficii ale conopidei:
1. Face parte din familia legumelor crucifere, înrudită cu broccoli, spanacul şi varza. Legumele crucifere au un potenţial detoxifiant incredibil, declanşând procesul de apoptoză în celulele bolnave, previn dezvoltarea tumorilor şi sunt inamicul cel mai puternic al radicalilor liberi. Consumul săptămânal de legume crucifere ne poate proteja împotriva cancerului şi ne menţine întregul organism sănătos.
2. Se află pe lista celor mai alcalinizante ingrediente, ajutând la reglarea PH-ului în corpul nostrul. Este necesar să consumăm alimente alcalinizante pentru a combate efectele mâncărurilor acide şi pentru a preveni sau remedia acidoze. Într-un mediu acid, tumorile, fungii şi bacteriile se dezvoltă mai rapid şi mai agresiv. O dietă alcalină ar putea ameliora anumite infecţii fungice, alergii, inflamaţia cronică şi probleme digestive.
3. Are în compoziţie un cocktail de antioxidanţi preţioşi precum betacaroten, quercitină, kaempferol şi acid caffeic. Vasta gamă de antioxidanţi scade riscul apariţiei stresului oxidativ şi a inflamaţiei cronice, pe fondul căreia apar probleme precum diabetul, obezitatea, boala Crohn şi artrita.
4. Conopida este una din legumele pe care trebuie să le incluzi în dietă dacă întâmpini probleme digestive, deoarece are în compoziţie o cantitate ridicată de fibre (9gr per 100gr de produs). Pe lângă fibre, în conopidă mai găsim şi sulforfan, compus care luptă împotriva bacteriilor dăunătoare din flora intestinală şi previne dezvoltarea H.Pylori.
5. Are potenţial imunomodulator şi astfel ne protejează împotriva infecţiilor şi virusurilor. Studii recente au scos la iveală potenţialul incredibil al unui compus unic din legumele crucifere, pe nume DIM (Di-indolyl-methan), de a acţiona împotriva HPV-ului.
6. Conopida este o sursă excelentă de vitamina C, în doar 100gr de produs avem 80% din necesarul zilnic acoperit. De asemenea, întreaga gamă de vitamine B este prezentă în conopidă.