ZiarulRing

18-sept.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

5 greșeli frecvente pe care le fac sportivii când se rănesc

Publyo

Publicat

pe

Accidentele sportive sunt inevitabile în unele cazuri. Însă, o gestionare eficientă a acestora este esențială pentru vindecarea completă și menținerea unui nivel ridicat al performanței. Dacă ești pasionat de sport sau dorești să obții rezultate rapid, vei avea tendința de a face unele greșeli, care pot încetini procesul de vindecare.

Iată cele mai întâlnite greșeli la sportivii care se accidentează și motivele pentru care să nu le repeți și tu.

Ignorarea durerii

În momentul apariției oricărei leziuni, principalul simptom este reprezentat de durere. Deși durerea poate apărea și ca urmare a unui antrenament mai solicitant, este important a distinge acest tip de durere de cea asociată unei leziuni. Dacă te-ai accidentat, durerea este intensă și poate afecta mobilizarea. De asemenea, poate fi însoțită de alte manifestări, precum:

  • eritem (înroșire);
  • tumefacție (umflare);
  • cracmente (zgomote în timpul realizării mișcărilor);
  • deformarea articulației.

Dacă observi astfel de simptome este indicat a opri antrenamentul. Continuarea acestuia poate determina agravarea leziunilor. Spre exemplu, dacă te confrunți cu o luxatie umar parțială, în care osul brațului (humerusul) se deplasează din cavitatea articulară, continuarea exercițiilor poate conduce la apariția unei luxații totale. Aceasta constă în deplasarea completă a capului humerusului în afara articulației și se asociază cu o perioadă mai lungă de recuperare.

Autotratamentul

Accesul facil la informații poate îndemna mulți sportivi să se autodiagnosticheze și să își stabilească singuri tratamentul. Însă, deși poți găsi informații corecte, fiecare corp reacționează diferit și poți omite detalii importante, pe care un medic cu experiență le va observa cu ușurință. Autodiagnosticarea poate duce la un diagnostic eronat și la un plan terapeutic inadecvat.

Apelează la medicul ortoped de fiecare dată când te confrunți cu o accidentare sau cu disconfort în timpul antrenamentului. Acesta recomandă investigațiile necesare pentru confirmarea diagnosticului. Spre exemplu, o fisura de menisc poate fi dificil de diagnosticat doar pe baza examenului clinic, dar rezonanța magnetică nucleară (RMN) pune în evidență această leziune a genunchiului.

Nerespectarea planului de recuperare

Procesul de recuperare nu este întotdeauna unul cel mai plăcut, mai ales pentru cei care practică sporturi pline de adrenalină. Recuperarea presupune exerciții la o intensitate mai scăzută și multe proceduri în care pacientul nu este mereu implicat activ, ceea ce poate conduce la plictiseală.

Advertisement

Însă, este important de reținut că recuperarea este vitală pentru restabilirea funcționalității complete. De asemenea, forța musculară și flexibilitatea cresc, ceea ce contribuie la prevenirea unor accidentări viitoare.

Revenirea prematură la antrenament

Graba de a reveni rapid la antrenament poate compromite perioada de recuperare. Dacă leziunea nu este complet vindecată, antrenamentele solicitante o pot agrava. În acest mod, persistența simptomelor neplăcute și perioada de recuperare se prelungesc.

Respectă perioadele de odihnă și înainte de a reveni la antrenamente, comunică deschis cu medicul și kinetoterapeutul. De asemenea, este indicat ca după finalizarea recuperării, antrenamentele să fie realizate sub îndrumarea unui antrenor.

Neglijarea dietei

Alimentația este esențială în procesul de recuperare. O dietă adecvată furnizează nutrienții necesari pentru vindecarea leziunilor, dar și pentru refacerea nivelului de energie. Fiecare persoană are nevoi diferite. De aceea, consultă un nutriționist care să-ți recomande cea mai potrivită dietă pentru organismul tău, în funcție de necesitățile nutriționale pe care le ai și de sportul pe care îl practici.

Recuperarea după un accident sportiv necesită răbdare, disciplină și o echipă de specialiști bine pregătiți. Respectă îndrumările primite și evită greșelile menționate anterior. În acest fel, te vei întoarce la antrenamente complet vindecat și pregătit pentru a face performanță.

Sursa foto: Freepik

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *