back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

5 diamante albastre, unice în lume, descoperite la o mina din Africa de Sud

Distribuiți

Producătorul de bijuterii Petra Diamonds Ltd. a găsit cinci pietre albastre, printre cele mai valoroase din lume, la mina sa din Africa de Sud. Această descoperite este cu atât mai binevenită cu cât firma se lupta cu supraviețuirea, din cauza scăderii vânzărilor.
Descoperirea va fi un impuls pentru compania care a fost pusa la vânzare din cauza colapsului pe piața diamantelor. Petra a declarat că a găsit cinci diamante albastre de tip II b de culoare și claritate ridicate la mina sa Cullinan, cu dimensiuni cuprinse între 9,6 carate și 25,8 carate. Nu a indicat valoarea lor potențială și a spus că se uită la cel mai bun mod de a le vinde.


Pietrele albastre sunt printre cele mai rare și mai valoroase și pot obține prețuri record. Anul trecut, Petra a vândut o bijuterie albastră de 20 de carate cu aproape 15 milioane de dolari.
„Aceste descoperiri, deși reprezintă evoluție pozitivă, nu vor avea un impact semnificativ asupra soluției necesare pe termen lung pentru a îmbunătăți structura de capital a grupului” a declarat Petra miercuri. Compania deține mai multe mine în Africa de Sud și Tanzania.


Când a fost descifrat misterul diamantelor albastre


Oamenii de știință au descifrat acum doi ani misterul formării diamantelor albastre. Acestea sunt printre cele mai rare și mai scumpe nestemate cunoscute.
Cercetătorii au descoperit ca diamantele albastre s-au format, de-a lungul epocilor geologice, la o adâncime de patru ori mai mare decat zona de formare a diamantelor obișnuite, adică la 640 de kilometri în adâncurile pământului. Explicația chimică e simplă: elementul bor s-a combinat cu carbonul în condiții extreme de temperatură și presiune, astfel încât s-au cristalizat sub formă celor mai prețioase nestemate.


Steve Shirley, geochimist la Institutul Carnegie din Washington a explicat teoria sa: ”Am căutat imperfecțiunile sub forma unor incluziuni minerale minuscule, analizând 46 de diamante albastre. Acestea ne-au ajutat să aflăm în ce loc al mantalei Pământului s-au format.
Pentru a explica descoperirea noastră, că diamantele albastre s-au format la cele mai mari adâncimi, întrebarea este: “Cum a ajuns borul până acolo?”. Ipoteza noastră este că a ajuns în urma ciocnirii plăcilor tectonice de pe fundul oceanelor, printr-un proces pe care geologii îl numesc subducție”. Odată formate, diamantele albastre au ajuns aproape de suprafaţa Pământului în urma activităţii vulcanice.


Legende de speriat construite în jurul diamantelor


Fiind așa rare, diamantele albastre au fost, de-a lungul istoriei, înconjurate de povești. Se spune că moartea i-ar pândi pe cei care ajung să deţină cel mai faimos diamant albastru, Hope – de 45,5 carate. Acesta a aparținut cândva şi Mariei Antoaneta. În prezent, diamantul e în custodia muzeului Smithsonian.


Un alt splendid diamant albastru de 6,16 carate i-a fost dăruit Reginei Spaniei, în 1715, și a trecut, de-a lungul istoriei, în posesia a patru familii regale europene, spaniolă, franceză, italiană si austriacă. În această primăvară acesta a fost adjudecat cu 6,7 milioane de dolari. Tot recent, un alt diamant celebru, The Blue, a fost adjudecat la licitație pentru aproape 21,5 de milioane de franci elevețieni.

Iuliana Dima
Iuliana Dima
Redactor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole