ZiarulRing

25-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

4 mituri (demontate) legate de suicid

Avatar

Publicat

pe

Ce spun studiile științifice despre cele mai răspândite mituri legate de suicid? Care sunt cele mai comune cauze (oficializate) ale sinuciderilor? Descoperiți mai jos, cu ajutorul psihoterapeuților Hal Arkovitz și Scoot O. Lilienfeld, autorii studiului „Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală” (Editura Trei, 2024).

Mitul 1: Dacă discutăm despre sinucidere, pot crește tendințele suicidare

„În 2014, studentul la Medicină Tomasso Dazzi de la King’s College, Londra, și asociații săi au revizuit cercetările pe această temă. Niciunul dintre studii nu a indicat vreo asociere între discuțiile despre sinucidere și ideația suicidară. Dimpotrivă, unele rezultate au sugerat că a vorbi despre suicid poate reduce tendințele suicidare, probabil datorită faptului că dezvăluirea acestor tendințe față de alții poate crește probabilitatea de a primi ajutorul necesar”. 

Mitul 2: Ratele de suicid sunt maxime în timpul vacanței de iarnă

„Cele mai multe relatări din media cu privire la sărbătorile de Revelion și Crăciun prezintă oameni fericiți și mulțumiți, celebrând cu bucurie sărbătorile de iarnă alături de familiile lor iubitoare. Cu toate acestea, mulți oameni sunt singuri și triști în timpul sărbătorilor de iarnă, ceea ce conduce la credința că în acest sezon apar rate de suicid mai mari. Cercetările pun însă la îndoială această credință. În 2012, psihiatrul Christos Christodoulou, de la Facultatea de Medicină a Universității din Atena, și asociații săi au revizuit 113 studii din diferite țări cu privire la relația dintre suicid și anotimpurile anului. Deși rezultatele au fost mixte, cele mai multe studii au constatat că cele mai mari rate de suicid apar primăvara, iar pe locul al doilea sunt cele din timpul verii. Suicidul poate avea loc oricând, deci trebuie să fim vigilenți pe tot parcursul anului”.

Citește articolul integral aici.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *