ZiarulRing

24-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

10 semne ale unui adult imatur emoțional

Avatar

Publicat

pe

Navigarea în lumea emoțiilor nu este întotdeauna o plimbare în parc. Uneori, întâlnim adulți care se comportă ca niște copii, făcându-ne să ne întrebăm despre maturitatea lor emoțională.

Psihologia oferă semne clare pentru a ajuta la identificarea unui adult imatur emoțional. Nu este vorba despre vinovăție dar înțelegerea acestor semne poate face interacțiunile noastre mai fluide.

1) Lipsa empatiei
Un semn clar al imaturității emoționale este lipsa de empatie. Psihologia definește empatia ca fiind capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele celuilalt. Este vorba despre a intra în pielea altcuiva, iar adulții imaturi emoțional se luptă adesea cu asta.

Le poate fi dificil să se relaționeze cu sentimentele altora sau chiar le resping complet. Acest lucru nu este neapărat pentru că sunt oameni răi. Pur și simplu nu au dezvoltat instrumentele emoționale pentru a înțelege pe deplin perspectiva altei persoane.

Înțelegerea empatiei este esențială pentru relații sănătoase. 

2) Neasumarea responsabilității

Advertisement

Obiceiul de a da mereu vina pe alții arată o lipsă clară de responsabilitate. Adulții imaturi emoțional se luptă adesea să își accepte greșelile și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

3) Izbucniri emoționale
Izbucnirile emoționale bruște pot fi un semn clar al imaturității emoționale. Furia, plânsul excesiv sau chiar bucuria extremă în momente nepotrivite pot indica incapacitatea de a-și regla emoțiile.

Un studiu publicat în Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială a constatat că persoanele care prezintă în mod regulat izbucniri emoționale necontrolate tind să aibă o inteligență emoțională mai scăzută. Ar putea avea probleme în a-și identifica sentimentele, a înțelege de ce se simt așa și a gestiona aceste emoții în mod eficient.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *