Ați auzit de alimentația mediter-asiatică, un soi de combinație extraordinară între stilul de viață mediteraneean și cel asiatic? Ambele stiluri conferă omului o existență lungă și fericită. Secretele acestei combinații au fost dezvăluite de Dr. William W. Li în volumul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). Ia, luați aminte!
1. Fii atent la ce mănânci
„Alege mâncarea înțelept. Abordează fiecare masă ca pe o ocazie de a savura o mâncare care îți place și care este și bună pentru sănătate. Nu ai un număr nesfârșit de mese de-a lungul vieții, așa că transformă fiecare masă într-un eveniment important. Redu sau elimină alimentele care îți fac rău. Mănâncă având intenția de a-ți ameliora sănătatea. Nu poți găsi ce ai nevoie sau ce dorești cu adevărat să mănânci? Vezi principiul următor.”
2. Sari o masă (sau două)
„Dacă ești ocupat sau nu găsești nimic sănătos de mâncat, sari peste o masă. Nu îți face griji, vei avea suficientă energie în organism de la ultima masă. S-a demonstrat că săritul unei mese activează mecanismele de apărare a sănătății și, întrucât astfel se limitează caloriile consumate și scad valorile insulinei, aceasta te va ajuta și să îți ameliorezi metabolismul și să arzi grăsime corporală. De fapt, este atât de benefic pentru sănătate, încât te sfătuiesc să transformi aceasta într-un obicei și să sari o masă sau două în fiecare săptămână. Doar să ai grijă să nu compensezi la următoarea masă.”
3. Consumă produse proaspete
„Alimentele proaspete sunt esența alimentației mediter-asiatice. Ele conțin compuși bioactivi care activează sănătatea și ajută la combaterea grăsimii nocive. Evită tentația alimentelor la îndemână, dar ultraprocesate, care pot fi asociate cu câștig ponderal și pierderea sănătății.”
4. Personalizează alegerile alimentare
„Totul se învârte în jurul tău: preferințele, gusturile, situațiile și problemele tale de sănătate. Alege ce îți place și ce ai nevoie, în funcție de ceea ce ai la dispoziție. Personalizează totul. Nu te mulțumi cu puțin. Urmează-ți instinctele legat de ceea ce îți face bine și ce nu.”
Citește articolul integral aici.