back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, decembrie 28, 2024

România ar putea fi OBLIGATĂ să privatizeze universitățile de stat

Distribuiți


Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, prof. univ. Anton Hadăr, ne dezvăluie că, la nivelul Uniunii Europene, se fac presiuni uriaşe pentru privatizarea tuturor universităţilor de stat. Facultăţile cu finanţare de la stat ar putea deveni, în scurt timp, o amintire. Astfel, singurii români care vor putea frecventa o formă de învăţământ superior vor fi cei cu bani şi cei care se vor înhăma la credite pentru achitarea costurilor acestor studii.

Prof. dr. ing. Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, ne avertizează că, la nivelul Uniunii Europene, se fac demersuri serioase pentru impunerea privatizării integrale a universităţilor de stat.

„În urmă cu o lună am fost la Viena la o dezbatere la care au participat toate ţările din Uniunea Europeană şi concluzia a fost că se doreşte o privatizare masivă a universităţilor de stat şi doar în cazuri rare să mai fie acordate burse de la stat. Mai degrabă vor un sistem de sprijinire a tinerilor prin credite. Intenţia ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană este ca, odată învăţământul privatizat, să se facă un clasament al tuturor universităţilor din Europa şi, în acest fel, atractivitatea universităţilor valoroase ale Europei să crească”, ne-a declarat prof. dr. ing. Anton Hadăr.

Previziuni sumbre: numărul studenţilor va scădea cu 40% Potrivit Strategiei pentru învăţământul terţiar a Ministerului Educaţiei, se estimează că, până în 2025, numărul studenţilor din România va scădea cu 40%. Pornind de la aceste previziuni dezastruoase, strategia ministerului încearcă să resusciteze şi să relanseze învăţământul superior. În acest sens, Ministerul Educaţiei pregăteşte schimbări importante în sistem, cu investiţii de peste 2.200 de miliarde de euro până în 2020.

Una dintre acestea este şi dispariţia burselor de merit şi înlocuirea lor cu burse de nevoi. Altfel spus, bani de la stat vor primi doar cei săraci, în detrimentul celor care au rezultate de excepţie. Totodată, se va dezvolta sistemul de împrumuturi pentru studenţi, care să le asigure acestora finalizarea studiilor superioare. Pericol de faliment Înainte ca privatizarea să devină obligatorie prin directiva UE, există pericolul ca universităţile de stat să intre în colaps.

Reducerea drastică a numărului de studenţi din cauza introducerii măsurilor antifraudă la bacalaureat, precum şi dezinteresul românilor pentru studii superioare au făcut ca facultăţile, în special cele private, să intre deja în faliment, ne spune Anton Hadăr.

„S-ar putea ca trecerea aceasta spre privat să fie făcută din motive de forţă majoră, din lipsă de candidaţi. Ar fi păcat ca universităţi de tradiţie să intre pe mâna unor afacerişti şi să asistăm la o prăbuşire a acestora”, ne-a mai precizat Anton Hadăr.

„În momentul de faţă, universităţile din Europa sunt în dificultate, una dintre cauze fiind şi faptul că nici pe afară tinerii nu mai sunt atât de doritori să facă studii superioare.”Prof. dr. ing. Anton Hadăr

„Este normal să nu îţi convină să împrumuţi nişte bani, mai ales la vârsta asta fragedă, şi să trăieşti sub corvoada că va trebui să-i dai înapoi.” – Prof. dr. ing. Anton Hadăr



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole