back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
vineri, decembrie 27, 2024

INCREDIBIL! Cartofii de tip „bolovan” din import sunt TOXICI

Distribuiți

Cartofii din import cu diametrul mai mare de 8 centimetri, care se vând în ţara noastră, sunt plini de nitriţi şi nitraţi. Din această cauză, aceştia sunt interzişi în Uniunea Europeană, ne avertizează conducerea Federaţiei Naţionale Cartoful din România. Mare atenţie la ce cumpăraţi! Cartofii uriaşi din pieţele româneşti sunt toxici pentru om şi sunt consideraţi furaje de fermierii din UE.

„Cartoful care vine din Polonia sau din ţările vestice, de obicei, este un tubercul de dimensiuni mari. În vestul Europei nu se consumă tuberculi uriaşi pentru că acumulează nitriţi şi nitraţi şi, pentru ei, sunt în afara STAS-ului. Practic, preţul este mic, iar românul se trezeşte pe masă cu el şi îl mănâncă. Acolo se fac fertilizări superintensive. Nicăieri în Europa nu o să vedeţi în magazine tuberculi cât borcanul. Diametrul acceptat este de 7-8 centimetri, nu sunt bolovani cum de multe ori vedem în România. Cartofii mari sunt nesănătoşi, ei cresc aşa pentru că sunt forţaţi să crească, se tratează cu azot şi cu tot felul de îngrăşăminte chimice. Noi nu suntem împotriva fertilizării, că este normal să fertilizezi, dar să se facă limitat”, ne spune Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR).

Evaziune de 200 de milioane de lei pe an Gheorghe Boţoman solicită statului să ia măsuri pentru stoparea importurilor ilegale de cartofi.

„80% din cantitatea de cartofi de pe piaţă se comercializează fără acte, iar pierderile României ajung la 200 de milioane de lei pe an. La supermarketuri ajung prin tot felul de căi, sunt firme-fantomă care dispar peste noapte, aceeaşi persoană livrează la supermarketuri de pe şapte firme, care între timp dispar. Faptul că vin cartofi pe căi gri, să nu le spun negre, ajung la raft la preţuri mult mai mici faţă de cât ar valora în realitate un kilogram de cartofi, iar producătorul român este dezavantajat pentru că cel corect trebuie să se vândă cu TVA”, a mai precizat preşedintele FNCR.

Producţia scade de la an la an Criza cartofilor produşi în România este departe de a se fi rezolvat. An de an, suprafeţele cultivate cu cartofi au scăzut dramatic.

„Producem din ce în ce mai puţini cartofi în România, pentru că fermierul român este descurajat. Nimeni nu lucrează de pomană, trebuie să aibă un venit. Anul acesta a fost un an favorabil culturii cartofului pentru cine a respectat tehnologia, cu ploi bine repartizate în timp, nu au fost temperaturi caniculare. Problema este că mana a decimat culturile micilor fermieri, care nu au făcut tratamente preventive. Faţă de anul trecut, când suprafaţa cultivată cu cartofi a fost de peste 230.000 de ha, anul acesta avem doar 193.000 de ha”, a mai afirmat Gheorghe Boţoman.

93 de kilograme de cartofi consumă un român într-un an.

„Pentru că sunt în afara STAS-ului, fermierul de acolo vrea să scape de ei, că sunt cartofi furajeri.”, Gheorghe Boţoman, preşedintele FNCR

„Ar trebui să se scadă TVA la 9%, şi atunci sperăm noi ca aceste importuri ilegale să se diminueze, pentru că nu mai sunt atrăgătoare pentru cei care le fac.”, Gheorghe Boţoman, preşedintele FNCR

Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole