back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
marți, ianuarie 14, 2025

Hidroterapia, tratament pentru rănile care nu se vindecă

Distribuiți

Reclamă
325 Rotiri Gratuite Superbet

Piciorul diabetic, ulcerul varicos și escarele sunt cele mai frecvente tipuri de răni cronice, afectând peste un milion de români.

Acestea presupun, deseori, dureri persistente, risc constant de infecții, limitarea activităților zilnice, vizite interminabile la medicul specialist și costuri ridicate. Iată însă că există o soluție.

De cele mai multe ori, tratamentele tradiționale nu dau rezultate, rănile rămânând expuse la riscul de suprainfectare. În ultimii ani însă, metodele de tratament au evoluat simțitor. Rănile se pot vindeca acum fără intervenții chirurgicale, cu ajutorul pansamentelor moderne, hidroactive.

Ce sunt rănile

Rana reprezintă o discontinuitate la nivelul pielii, o lipsă de țesut. O rană ușoară – o tăietură, o julitură sau o arsură – se vindecă, de obicei, într-un interval de două-patru săptămâni. Acest lucru este valabil pentru majoritatea rănilor datorită capacității de regenerare a țesuturilor. Acestea sunt răni acute. Rănile care nu se vindecă timp de șase săptămâni sunt considerate cronice. Rănile cronice au o varietate de cauze, inclusiv probleme circulatorii, diabet sau infecții. Printre cei mai întâlniți factori ce pot duce la o vindecare greoaie sau întârziată a rănii se numără: diabetul, bolile cardiace, circulația sangvină deficitară (venoasă sau arterială), imobilizarea prelungită, infecțiile, fumatul, vârsta etc.

Cele mai frecvente tipuri de răni cronice

Aproximativ 15% din pacienții diabetici dezvoltă ulcerații în timpul vieții și, odată apărută, această leziune crește de opt ori riscul de amputație a piciorului. Din numărul total al amputațiilor de gambă non-traumatice, 85% sunt cauzate de un ulcer diabetic. Ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer de piele, reprezentând 73-75% din ulcerele de gambă. Ulcerul varicos este expresia dezechilibrelor metabolice de la nivelul pielii și al țesutului subcutanat pe fondul insuficienței venoase cronice. Acest tip de rană deschisă, cu vindecare întârziată, afectează, în general, persoanele în vârstă (1-3% din persoanele cu vârste de peste 65 de ani) și este mai frecvent la femei (80% din pacienți). Escara apare din cauza presiunii exercitate asupra diferitelor părți ale corpului la persoanele imobilizate la pat sau în cărucior și reprezintă cauza decesului a 7-8% din totalul pacienților cu paralizie totală a membrelor inferioare. Escara reprezintă o leziune a pielii care apare atunci când țesuturile moi sunt comprimate între o proeminență osoasă și un plan dur extern, pentru o perioadă îndelungată.

Planul extern poate fi salteaua, scaunul cu rotile sau chiar alte părți ale corpului. Comprimarea țesuturilor moi (piele sau mușchi) pentru mai mult timp întrerupe circulația sângelui, țesutul degradându-se astfel constant. Åži această afecțiune este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă, două treimi din cazuri înregistrându-se la pacienții de peste 70 de ani. Dintre persoanele tinere care suferă de escară, majoritatea sunt bărbați de 30 de ani, probabil din cauza faptului că aceștia sunt mai predispuși să sufere traumatisme vertebro-medulare. Deși cauzele apariției acestora sunt diferite și necesită tratamente generale diferite (medicamentație specifică afecțiunii de bază), tratamentul local respectă aceleași principii, evoluția rănilor fiind, de asemenea, similară.

Fazele terapiei

  1. Faza de curățare – rana este, de cele mai multe ori, încărcată cu microbi și resturi celulare; poate sângera, poate secreta puroi și poate fi dureroasă;
  2. Faza de regenerare – țesuturile se regenerează printr-un proces complex numit granulație;
  3. Faza de cicatrizare – rana își micșorează dimensiunea, apare piele nouă; acum este important ca tratamentul să protejeze țesutul nou format.

Ce sunt pansamentele hidroactive

Metodele tradiționale de tratament (care utilizează apa oxigenată sau cloramina pentru curățarea rănii și preparate pe bază de nitrat de argint, acid boric, hidrocortizon pentru tratamentul efectiv) necesită un timp îndelungat pentru vindecare. În cazuri extreme, rănile nu se vindecă nici în ani de zile. Pansamentele hidroactive reduc semnificativ timpul de vindecare și sporesc confortul pacientului. Acțiunea acestora se bazează pe crearea unui mediu echilibrat, favorabil regenerării țesutului și închiderii rănii. Mai mult, acestea nu conțin substanțe medicamentoase și nu provoacă alergii, acțiunea lor bazându-se pe principii fizice, proprii structurii și materialului component.

Vindecare în trei luni

Odată aplicate pe rană, pansamentele hidroactive mențin un mediu umed echilibrat, favorabil procesului de vindecare. Mai mult, pansamentele hidroactive mențin un ph optim, care favorizează regenerarea țesutului. Astfel, o rană tratată fără succes ani de zile prin metode tradiționale se poate vindeca în trei-patru luni cu ajutorul pansamentelor hidroactive. Acestea atenuează durerea atât în momentul schimbului de pansament, cât și pe parcursul menținerii pe rană. Pansamentele hidroactive atenuează durerea la nivelul rănii, prin reducerea încărcării microbiene și asigură un schimb atraumatic (nu se lipesc de aceasta). Pe lângă eficiența terapeutică incontestabilă, acestea sunt și ușor de aplicat, facilitând efectuarea tratamentului ambulator sau la domiciliu. De cele mai multe ori, după un prim consult medical și alegerea pansamentului potrivit, tratamentul poate fi continuat acasă, cu ajutorul unui aparținător fără a renunța însă la supravegherea constantă a cadrului medical. Pansamentele hidroactive nu trebuie schimbate la fel de frecvent ca cele tradiționale și, în plus, reduc semnificativ riscul de infecții.

Telverde pentru pacienți

Pentru a veni în sprijinul pacienților, al aparținătorilor și al cadrelor medicale, hartmann romania a dezvoltat un serviciu unic telverde, dedicat tratamentului cu pansamente moderne. Pentru a afla mai multe informații despre ce sunt, cum se îngrijesc și cum pot fi tratate rănile cronice cu pansamente moderne, persoanele interesate pot apela gratuit 0800.800.943, de l-j, orele 9.00-16.00, și vor afla de la specialistul hartmann care sunt variantele de tratament cu pansamente moderne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole