Fracturile, arsurile, plăgile ÅŸi intoxicaÅ£iile conduc în topul patologiei de sezon ÅŸi doboară tot multe gospodine. Numărul accidentelor casnice legate de curăţenia de PaÅŸte aproape se dublează ÅŸi, pe o statistică parÅ£ială, depăşeÅŸte cu uÅŸurinţă ÅŸi 50 de cazuri pe zi într-un singur spital de urgenţă, susÅ£ine conf. dr. Tudor Ciuhodaru, medic de medicină de urgenţă.
Pe fondul neatenÅ£iei, numeroase paciente, cu vârste între 18 ÅŸi 80 de ani, se prezintă în fiecare zi pentru a beneficia de evaluare clinică, imagistică ÅŸi biologică ÅŸi terapie de urgenţă. „Cele mai multe refuză internarea ÅŸi preferă să se întoarcă la treburile casnice. Printre ele s-a numărat ÅŸi o pacientă de 20 de ani care a necesitat suport respirator ÅŸi terapie de urgenţă după ce produsele de curăţat i-au declanÅŸat o criză de astm. Multe paciente, care Å£ineau ÅŸi post, au ameÅ£it ÅŸi s-au dezechilibrat, provocându-ÅŸi traumatisme toracice ÅŸi osteorticulare”, spune conf. dr. Ciuhodaru.
Evitaţi expunerea la alergeni!
„Recomand prudenţă ÅŸi atenÅ£ie, în special persoanelor vârstnice, dar nu numai, atunci când aleg să se urce pe scaune sau mese, fie pentru a ÅŸterge praful sau a curăţa ferestrele, pentru că se pot cu uÅŸurinţă dezechilibra ÅŸi accidenta. Totodată, este necesară evitarea expunerii la alergeni, în special când pacientele se ÅŸtiu cu diverse forme de alergie. FolosiÅ£i echipament de protecÅ£ie, mânuÅŸi ÅŸi mască, în timp ce utilizaÅ£i substanÅ£e iritante sau toxice pe cale inhalatorie sau cutanată ÅŸi asiguraÅ£i ventilaÅ£ia corespunzătoare în spaÅ£iile închise până la dipariÅ£ia oricărui factor de toxicitate. DepozitaÅ£i în spaÅ£ii speciale, la care nu au accesul copiii, toxicele casnice, precum clor, detartrant, diluant, detergent, pentru că ingestia accidentală, prin confuzie de sticle, duce la forme severe de intoxicaÅ£ii”, recomandă conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenÅ£e.