back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
marți, noiembrie 19, 2024

Șapte boli care se pot transmite prin sărut

Distribuiți

Puțini oameni conștientizează faptul că prin cel mai banal și frecvent gest dintre doi îndrăgostiți – sărutul – se pot lua o serie de boli grave. Iată șapte pericole care se ascund în spatele acestui gest banal.

 cavitatea orală este calea prin care pot pătrunde, ușor, în organism o serie de boli. Un simplu sărut ne poate  aduce, prin saliva partenerului, microorganisme ce ne pot pune sănătatea și chiar viața în pericol. Persoanele care au leziuni în cavitatea bucală sunt și mai expuse acestor riscuri. 

  1. Mononucleoza

Numită și „boala sărutului”, mononucleoza este  generată de virusul epstein-barr care se găsește în saliva purtătorilor. Manifestarea mononucleozei, la început, poate fi confundată ușor cu gripa, după care se instalează simptome precum mărirea splinei și inflamarea ganglionilor la nivelul gâtului. 

  1. Hpv

Virusul papilloma uman se transmite rapid prin sărut, deoarece contaminarea se realizează prin contact piele – piele. Acest virus este responsabil  și de apariția  cancerului esofagian. 

  1. Hiv și alte boli cu transmitere sexuală

Infecția cu hiv se transmite doar dacă aveți răni în cavitatea bucală pentru că virusul pătrunde în sânge prin ele. Åži alte boli cu transmitere sexuală pot fi propagate prin sărut. Însă, ca și în cazul hiv, riscul de contaminare este mai redus prin sărut decât prin act sexual. 

  1. Hepatite

Virusurile hepatitice se pot transmite, de asemenea, prin sărut mai ales când persoanele prezintă mici leziuni sângerânde la nivelul cavităè›ii bucale. În general hepaticii au gingiile sensibile și sângerează adesea, iar virusurile hepatitice precum vhb (virus hepatitic b) sau vhc (virus hepatitic c) sunt foarte periculoase, reprezentând adesea boli cronice care evoluează spre insuficienè›ă hepatică majoră și deces. În cazul vhb se consideră că aproximativ 25% din populaè›ie manifestă imunitate și se vindecă, restul evoluând spre hepatite cronice, ciroze și chiar cancer hepatic. 

  1. Herpesul oral

Virusul herpes simplex, cel ale cărui manifestări se văd pe buze, bărbie și nas, există într-o zonă din sistemul nostru nervos, unde rămâne pentru toată viață. Tratamentele medicamentoase pot doar să-l țină sub control, nu să-l și anihileze. El se manifestă prin apariția la nivelul terminațiilor nervoase din piele sau mucoase ale unor vezicule, cu un lichid galben transparent și care se vindecă greu și, de regulă, reapar. Persoanele care au acest virus îl pot transmite printr-un simplu sărut. 

  1. Candidoza orală

Cea mai frecventă contaminare orală cu ciuperci este candidoza. Boala se manifestă prin  depozite albe pe limbă și pereții cavității bucale, sângerări, fisuri la colțurile gurii și senzație de jenă la nivelul întregii guri. 

  1. Afte

Unele persoane se confruntă  foarte des cu afte din mai multe motive: fumat, carii /infecții dentare, antibiotic sau igienă orală deficitară sau imunitate scăzută a organismului. Aftele bucale trebuie monitorizate de către medic pentru că există riscul ca ele să degenereze în cancer.

  1.  răceala și alte infecții

În principiu, orice tip de infecții ale cavității orale poate fi transmis prin sărut, însă răceala este cea mai frecventă. De asemenea, dacă un partener este răcit, sau are orice alt tip de infecție orofaringiană, riscul de contaminare este mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole