În comunele din România, în această perioadă, aproape că nu este casă unde să nu fiarbă mustul în butoaie.
În faţa recipientelor pline cu licoarea pe cale să se transforme în vin, prin fermentaţie, oamenii nu realizează pericolul care pândeşte tăcut, şi anume intoxicaţia cu monoxid de carbon.
În fiecare an, sezonul mustului face victime printre gospodari. Butoaiele depozitate în beciuri fără căi de aerisire sunt un adevărat pericol, dar unii oameni ig¬noră riscul şi avertismentele şi îşi pun viaţa în pericol.
În ultimele zile, pompierii au fost solicitaţi să intervină la persoane intoxicate cu monoxid de carbon în Bucureşti-Ilfov, Prahova, Mureş, Cluj şi Iaşi.
O singură zi
Numai într-o singură zi, 3 octombrie 2022, au fost solicitate serviciile SMURD în cazul a 1.184 de persoane intoxicate.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, în timpul fermentării mustului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vine în sprijinul românilor cu explicaţii şi sfaturi.