Monica Tatoiu ne-a dezvăluit de ce fiica lui Cristian Boureanu, Ioana, e imposibil de controlat la doar 15 ani.
Monica tatoiu, fostă profesoară de matematică, fostă femeie de afaceri și deținătoarea unui doctorat în educație, ne-a spus și cum s-a răzbunat ioana boureanu pe ea după ce a muștruluit-o că nu și-a făcut temele. Deși a încercat să-i fie ca o mamă, monica tatoiu s-a retras după ce adolescenta a luat-o pe căi greșite, încurajată de mama naturală. Monica tatoiu i-a dat însă lui cristian boureanu un sfat care o va surprinde până și pe fiica lui cea rebelă…
„vorbim nu doar despre ioana (boureanu – n.r.)… E vorba despre generația care trebuie să ne plătească pensiile. Mulți pensionari vor muri dacă generația aceasta nu-și plătește taxele și impozitele și alege cea mai veche meserie din lume (prostituția – n.r.). Timp de 15 ani m-am luptat cu copii mai răi ca ioana. În experiența mea de profesor, mereu am avut și eșecuri când părinții n-au cooperat, când nu-și vedeau copilul așa cum era de fapt și când se împotriveau metodelor folosite pentru a-i face bine copilului. Am văzut asta și în relațiile fiului meu cu prietenii lui. Când i-am interzis un anumit anturaj, părinții copiilor care au avut interzis să mai intre la mine în casă au fost nemulțumiți de-a lungul timpului. Dar până la urmă s-a dovedit – acum fiul meu are 22 de ani – că am avut dreptate.
Și cu ioana a fost la fel: dumnezeu mi-e martor, am făcut tot ceea ce e omenește posibil să facă un formator, un pedagog. Nu un profesor de matematică, pentru că eu n-am învățat-o pe ioana matematică, ci am încercat să o învăț să-și gestioneze viitorul la nivelul ei. Și un an am reușit. După balul bobocilor din clasa a ix-a, când a gustat din „fructul oprit” – nu neapărat acela la care vă gândiți voi… Plăcerea de a face lucruri interzise – în acel moment am pierdut-o.
Atenție părinților care au acum copii în clasa a ix-a, au fete frumoase și se duc să defileze la miss boboc! Pe vremea mea, miss boboc era la facultate, când fetele erau majore și vaccinate, nu în clasa a ix-a, cu puștoaice de 14 ani. Acela e primul pas spre o lume care n-ar trebui să fie deschisă adolescenților care nu sunt capabili să-și gestioneze propria identitate. Este o lume atât de promiscuă și e încurajată de cei care trag profituri din această lume: vânzătorii de alcool, proprietarii de baruri, vânzătorii de droguri, traficanții de carne vie, că româncele sunt frumoase… Și așa mai departe.
Este o lume în care copiii noștri dacă pășesc și nu i-am educat cum trebuie până atunci, într-o familie unită, unde mama se roagă pentru copil și nu părăsește cuibul, copiii aceia nu vor ajunge să ne plătească pensiile. Există meserii pentru fete frumoase și deștepte, dar neobișnuite cu provocările vieții, ci cu modelele promovate de televiziuni, unde nu se plătesc taxe și impozite. Vă invit să mergeți la ora amiezii în niște cluburi din herăstrău să vedeți care e media de vârstă acolo, unde e un fel de „piață de sclavi”. De acolo „băieții deștepți” care gestionează aceste resurse materiale pentru profituri uriașe se învârt ca la ei acasă.
Nu trebuie să înveți ca să-ți cumperi o mașină de 150.000 de euro. Că dacă nu ți-o cumpără tata, ți-o cumpără altcineva. Situația ioanei nu e un caz izolat. Generația care ar trebui să ne plătească pensiile e generația care consideră că trebuie să-și piardă timpul în cluburi și în baruri și să nu-și facă temele – vezi rezultatele la bacalaureat!, în loc să se pregătească să facă ce au făcut părinții, bunicii sau străbunicii lor, se duce naibii românia! Nu sunt împotriva libertății de expresie a tinerei generații și nu sunt pentru violență, dar pe cine lași să-și exercite drepturile și responsabilitățile îl ajuți să-ți încalce drepturile.
Avem drepturile omului, drepturile copilului… Dar care sunt responsabilitățile? Și copilul are numai drepturi, iar părinții, profesorii și societatea au numai responsabilități?! Nu se poate așa! Emigranții au numai drepturi: să vină, să le dăm mâncare, casă, să-i adăpostim… Dar noi, ăștia de muncim ca să-i ținem, nu avem niciun fel de drepturi?! Care sunt drepturile mele? Eu vă spun din experiența cu ioana și cu alți copii, dar la alții am avut cooperarea mamelor. Tații nu contează, vorba mamei mele de 89 de ani, o profesoară exemplară de limba română. În numele protecției și drepturilor copilului, nu poți face nimic.
Mircea badea a avut dreptate când a spus: „ce fac dacă fiica mea de 15 ani vrea să se integreze în absolut și să facă amor cu un guru? Dacă o iau cu jandarmii și o aduc acasă, mă ia poliția. Dar eu trebuie să-i plătesc casă, masă, să-i cumpăr haine, rechizite. Dar ce drepturi am eu?!”. Pe vremea lui ceaușescu, îi trimitea la școlile de corecție. Acum îți râd în nas. Am stat de vorbă cu profesori de modă veche, ca mine… Și dacă îi lasă corigenți, se mută la altă școală, cu pile, cu sprijinul părinților care le țin partea, își aranjează bacalaureatul, mâine ajung politicieni și îmi taie pensia. Și asta se întâmplă peste tot, nu doar în românia! În america e și mai rău!
De asta părinții cu bani își trimit copiii la școli în anglia, la colegii unde sunt închiși ca acum 100 de ani și ajung oameni de oameni. Nu îi poți lăsa copilului libertatea să decidă, că el va alege întotdeauna calea cea mai ușoară. Și eu am fost așa, dar am avut o mamă care m-a pedepsit, m-a supravegheat și s-a rugat în fiecare noapte pentru sufletul meu și pentru mintea mea. Ioana nu are cine să se roage pentru ea din partea mamei…
Școlile de corecție nu mai există, iar singurele școli stricte sunt în străinătate și costă banii… Cristi nu are bani atât de mulți. Știți cât costă? 50.000 – 60.000 de lire sterline pe an. Cine are banii ăștia? Nici eu nu-i am! O școală foarte strictă e și liceul turcesc, unde a înscris-o pe ioana. Dar nu știu dacă a fost azi la școală. A fost la lauder care a avut regim foarte strict. Dar aceste școli sunt scumpe și la noi. Fiul meu mi-a spus: la è˜coala americană a fost „închisoare”. Mulțumesc lui dumnezeu că l-am trimis la „închisoare” și mi-a dat dumnezeu bani să-l țin la „închisoare”! Dar a terminat și acum e inginer. Am tras-o și eu cu el, dar acolo m-a ajutat școala și eu pe școală și uite așa am trecut de criza adolescenței.
Cum a ajuns ioana în custodia tatălui? Păi mama a plecat cu nașul. Cum să pleci cu nașul?! Mama (ioanei – n.r.) A fugit și ea de acasă la 14 ani și mama ei n-a putut s-o țină-n frâu… Ce naște din pisică șoareci mănâncă. Dacă unui copil i se întâmplă ceva, primii vinovați sunt părinții. Meseria de părinte nu e una ușoară, este o responsabilitate imensă și implică sacrificiu, dragoste, înțelepciune, educație, că nu suntem animale. Eu n-am făcut un copil decât la 39 de ani. Până nu m-am maturizat, dumnezeu m-a ajutat să nu fac copii. Eu la 33 de ani m-am maturizat și am devenit înțeleaptă.
În acest caz mama e vinovată. Cum e posibil ca o mamă să-și lase copilul și să plece?! Legea din românia a fost mereu de partea mamei. Dar dacă un judecător i-a încredințat copilul tatălui, vă dați seama ce a făcut mama! În general, copilul se încredințează mamei. Trebuie să faci niște lucruri abominabile sau să nici nu vrei custodia copilului, să nu te intereseze, că sunt și mame de astea. Am avut și eu copii la școală pe care i-au crescut tații pentru că mamele își căutau „fericirea”.
Cristi nu a greșit cu nimic față de ioana. A fost momentul nepotrivit. Poate dacă ioana ajungea la 15 ani acum patru sau cinci ani, nu se întâmpla asta. Este o conjunctură care o afectează nu doar pe ioana. În prima zi de școală, elevii de liceu merg cu sticla în mână și cu țigara în gură prin parc. Acum cinci-șase ani nu era chiar așa. Deci conjunctura, anturajul… Nu e cristi de vină! Că eu am fost acolo și dacă cristi nu făcea ce trebuie, făceam eu. Eu am încercat și pe mine m-a scos din minți. Era să fac atac vascular-cerebral când mi-a aruncat cu cerneală pe pereți pentru că am certat-o după ce nu și-a făcut temele. Deci vorbiți cu un om care a încercat și vorba aia, am un doctorat în educație… Am rămas fără muniție!
M-am dus să-i aduc apă din bucătărie după ce i-am ținut o teorie. Până m-am întors, tot peretele era plin de cerneală la mine în sufragerie. Și n-am certat-o. Eu nu cert, nu înjur… Am înghițit și am luat-o de la capăt. Să vă ferească dumnezeu să vă țină teorii doamna tatoiu, că preferați să vă strâng de gât! Și am făcut asta zi de zi până m-au lăsat nervii. Și atunci am zis: nu-i copilul meu, nu mai pot, poate există altă soluție! Singura greșeală a lui cristi, care e sentimental și coleric, a fost că nu a decăzut-o total pe mamă din drepturile părintești și că tot timpul a zis: „las-o să meargă și la mama!”. Și de câte ori se ducea la mama… Când venea, o luam de la capăt. Era ca la meșterul manole.
Cristi de vreo cinci ani îmi spune că îi este frică de momentul în care ioana va ajunge la adolescență. Și uite că s-a întâmplat! Toți părinții care au fete de 14-15 ani știu despre ce e vorba. Doar că dacă mama și tata sunt uniți, și mama se sacrifică pentru fericirea copilului, atunci trece… Pe la 18-19 ani, la fete trece. Dar dacă pentru mamă e mai importantă fericirea proprie decât cea a copilului, tatăl nu poate. Bărbații nu nasc pui vii. Dacă mama e egoistă…
Tot ce s-a întâmplat la poliție e conform legii. S-a deschis un dosar în rem și se cercetează, iar toți sunt martori. Personal, l-am sfătuit pe cristi să o lase să facă ce vrea ea ca să se lovească cu capul de pereți. La 15 ani nu poți să faci ceva împotriva voinței copilului. I-a spus și poliția: o aduci acasă cu poliția, că altfel nu vrea să vină, mâine pleacă, iar o iei cu poliția și o aduci acasă… È˜i pentru ce? Ioana e un copil foarte inteligent. Ca să-mi murdărească mie peretele cu cerneală… Știe că acolo m-a lovit cel mai tare, că a trebuit să zugrăvesc tot peretele. Personal, mă voi ruga pentru ea. Mama m-a învățat că atunci când omul nu mai poate face nimic, doar dumnezeu găsește calea. Și asta l-am învățat și pe cristi.
O să așteptăm trei luni de zile să vedem ce e de făcut. Că mama lui cristi a murit, eu nu pot să-mi asum responsabilitatea asta că nu sunt rudă de sânge și au rămas bunica din partea mamei și cu mama care veți vedea ce poate produce în materie de educație.
Îmi cer scuze față de cei 20% – 30% dintre tinerii care au luat de la nota 8 în sus la bacalaureat. Restul n-au în cap decât centrul vechi, baruri, distracții, vama veche și în cel mai bun caz, plecat la muncă în străinătate pe muncă necalificată. Iar fetele să-și găsească un protector, să le cumpere mașină. Acum trăim politic corect: ne căsătorim bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, dăm drepturi la emigranți și omorâm pensionarii… O lume nouă!”, ne-a declarat monica tatoiu.