Unul dintre cele mai potrivite anotimpuri pentru a găti aceasta ciorbă este primavara, fiindcă este sezonul în care găsim lobodă proaspată în toate piețele, la un preț rezonabil.
Totodată, aceasta rețetă este foarte nutritivă și asigură o parte din necesarul zilnic de vitamine, în special pentru cei care doresc să țină post.
Ingrediente
- 8-10 legături de lobodă
- 3 legături de ceapă verde
- 2 morcovi mici
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de leuștean
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui sau de măsline
- 1 litru de borș
- 2 linguri de orez
- sare
- piper
Mod de preparare
se taie ceapa verde mărunt și se pune la călit în ulei, într-o oală adâncă. Se lasă 2 minute, după care se adaugă morcovul dat pe răzătoare, și loboda( tăiată, de asemenea, mărunt).
Se adaugă apă în proporție de 2/3 din oală și se lasă să fiarbă. După ce au fiert 30 de minute, se adaugă borșul, care a fost fiert separat înainte, și orezul. Se lasă pe foc încă 10 minute, se adaugă pătrunjelul, mărarul și leușteanul tocate mărunt, sarea și piperul, iar mai apoi se stinge focul.
Pentru cei care nu țin post, ciorba se poate servi cu smântână sau dreasă cu zdrențe de ou.